Info om musikken

komponistKomponist Tron Syversen

Jeg startet med pianoundervisning da jeg var 7. Som mange musikkinteresserte ble jeg med i skolemusikken og instrumentet ble trompet. I 1974 var jeg med i Gardemusikken. Spiller i dag fast med 2 storband. På piano har jeg vært innom de fleste genre, fra jazz til klassisk. Jeg har alltid hatt musikkideer og skrevet masse ned på noteark, men først de siste 15 årene har jeg jobbet mer seriøst med dem.

I 2003 fikk jeg presentert en del dikt for å lage musikk til dem. Jeg satt meg ned ved pianoet og tente stearinlys. Mens dikteren leste diktene, tok jeg opp det jeg spilte på en datamaskin. Dette gikk over all forventning, ideene raste på og flere av låtene på mine album er laget til disse diktene (Rivers, My Love, Surrender og Prayer). Jeg laget så en låt som jeg tenkte at her kunne det vært fint med vokal på melodilinjen. Jeg ringte Elin, som jeg hadde samarbeidet en del med tidligere, og hun kom i studio og sang inn denne melodien. Da hun etterpå hørte resultatet, ble hun meget rørt, både over hvor vakkert det var og hvor godt hennes stemme passet inn. Vi skjønte at dette er noe som kan røre ved folk. Hennes og andres reaksjoner inspirerte meg til å lage mer musikk. Vi får mye positiv respons på messer også. Mange stopper opp og blir fullstendig ”bergtatt” av musikken. Mer enn 150 terapeuter og behandlere i Norge har startet å bruke musikken og gir veldig positiv respons. Flere av disse har også startet å selge våre CD’er. Nå er musikken i ferd med å spres over hele verden med distributører i de fleste land.

Jeg har gått en del meditasjonskurs, bl.a. med Silvametoden. Etter å ha startet med meditasjon, har jeg fått mer og mer sansen for rolig, melodiøs musikk som man kan drømme seg bort i.

Hver gang jeg setter meg ned ved pianoet, kommer det nye ideer. Ofte slår de bare ned i hodet mitt og jeg må bare finne et piano og notepapir. Jeg blir ofte inspirert når jeg hører og ser noe vakkert. Det kommer også spesielt mange låt-ideer når jeg føler føler meg veldig glad eller trist.

Jeg blir ofte forundret over hvordan jeg kan sette meg ned og lage musikk til f.eks. innlesninger. Da jeg skulle lage den timelange musikken til CD’en med Runar Halonen, hadde jeg kun den ene melodilinja som repeteres 4 ganger klart for meg på et notapapir. Mens jeg hørte på innlesningen til Runar fra en CD, strømmet musikk-ideene bare på. Ingenting var planlagt på forhånd. Det som ble spilt ved første forsøk var det som ble på CD’ene (både med “Aktivering av din indre healingevne” og uten veiledningen “Your Healing Hour”).

Musikken min har sterke melodilinjer. Jeg synes melodi er veldig viktig sammen med spennende harmonier.  Jeg synes vokal uten ord, brukt som et instrument er et sterkt element i musikk og bruker det mye på det meste jeg lager av musikk.

Det meste av musikken lages først på datamaskinen hjemme, der det legges inn tempoforandringar og hvor arrangementene bygges opp. Så skriver jeg ut noter på de forskjellige instrumentene jeg ikke spiller selv og leier inn profesjonelle musikere til å spille dem. På disse instrumentene bruker jeg profesjonelle musikere (fiolin, fløyte, cello, engelsk horn, gitarer, bass, saksofon, med flere). 3 av musikerne som spiller på mine CD’er er/var også med i “Secret Garden” og en er ansatt i operaorkesteret og noen fra Kringkastningsorkesteret.